Dá sa zažiť autentické Španielsko aj na Gemeri? GemArt - Gemerský umelecký inštitút sa o to pred viac ako 100 hosťami, nielen z Gemera, pokúsil 😊.
Jamon ibérico a jamon serrano na stojane ukrajovaný Ramonom z Barcelony, syr manchego, tapas, pinchos, paella Valenciana, paella de marisco, vína z Rioja či Ribera del Duero a samozrejme Flamenco. To všetko skoncentrované okolo jazierka v Areál Nad Kostolom spôsobilo v Betliari vyradenie bežných zákonov o plynutí času z prevádzky. Namiesto gemerského tempa sa hosťom dostal „do krvi“ temperamentný španielsky rytmus, čo sa týka kultúry, nie však, čo sa týka užívania si. V Španielsku je všetko iné 😊. Tam vás ľudia „vidia“. Koncept bytia postavený na pohode, priateľskom vnímaní sveta, družných medziľudských vzťahoch, absencii stresu a koncentrácie na pozitívne veci spôsobí v človeku pocit, že na ničom inom, okrem tohoto okamžiku nezáleží. Aj o to sme sa snažili pri Španielsky večer v Betliari. Fiesta a siesta, dve obľúbené španielske slová vyjadrujúce dve najobľúbenejšie činnosti Španielov sa vám až príliš rýchlo dostanú pod kožu 😊.
Dnes bola v GemArte siesta, lebo včera bola pravá Fiesta 😊. S výborným jedlom, ktoré pripravila šéfkuchárka Nikoleta Šoltész. Patrí jej náš nekonečný obdiv za odvahu, s ktorou sa s nami púšťa do týchto, povedzme si na rovinu, na Gemeri nejednoduchých kultúrno - gastronomických výziev. Pripraviť studené aj teplé tapasy, uvariť priamo na mieste pred hosťami dve obrovské panvice paelly a všetko to zavŕšiť fantastickým dezertom Tarta tres chocolates je nadľudský výkon aj pre skúseného španielskeho kuchára, ktorý je na tejto strave odchovaný. Rožňavčanka Nikoleta Šoltész to ale zvládla bravúrne a pretože je perfekcionistka, nerobí si to sama sebe jednoduché. Každé jedlo, ktoré vám servíruje predtým opakovane skúša navariť niekoľko dní. Používa len autentické potraviny, tj. ryža z valencijských ryžových polí, rovnako ako korenie na paellu namiešané na valencijskom trhu, boli GemArťákmi dovezené priamo z Valencie. Šunkové nohy boli zakúpené v Španielsku, ploché fazuľky sa nedali na Slovensku zohnať, tak sa priviezli z Rakúska, ingrediencie na tortu sa posielali balíkom z Barcelony. Celková náročnosť tejto operácie odpovedala nasadeniu pri akejkoľvek frontovej operácii. Ale podľa reakcií hostí, Nikoleta Šoltész v tomto boji jednoznačne zvíťazila.
Pri každej správnej fieste musí byť hudba. Nájsť na Gemeri umelcov Flamenca je nemožné. Nájsť ich na Slovensku, je neskutočne ťažké a ani sa nám to nepodarilo. Nakoniec sme ale mali šťastie a z Brna k nám pricestovala hudobná a tanečná kapela Pueblo Flamenco. Aj keď nie sú rodení Španieli, fantastický gitarový výkonom a perfektne zvládnutým tancom všetkých presvedčili, že túto krajinu majú v krvi. Bohužiaľ, vystúpenie trvalo len hodinu, lebo hneď po ňom cestovali späť do Brna, aby v skorých ranných hodinách odleteli do Andalúzie, zeme flameca. Aj preto sme boli neskutočne radi, že aj keď nás počasie najprv poriadne potrápilo a pripravené stoly nám zmokli, poháre sa porozbíjali a prvotná výzdoba plávala v jazierku, nakoniec sa predsa len ešte v rozumnú dobu umúdrilo, aby sme všetko pripravili na novo, lebo preloženie by znamenalo absolvovať tento večer bez Pueblo Flamenco a to by bola nenahraditeľná škoda 😊.
Španielsky večer bol pre nás všetkých fyzicky a vďaka lejaku dve hodiny pred akciou aj psychicky veľmi náročný, ale máme pocit, že to za to stálo. Opäť raz sme prekonali sami sebe a to čo do počtu hostí, to do počtu servírovaných typov jedla. Ospravedlňujeme sa za nedostatky. Pri záchrane stolov sme nestihli zachrániť podsedáky, takže veľká skupina hostí sedela na „holých“ stoličkách, nemali sme dostatočné množstvo diek, lebo po daždi prišlo nečakané ochladenie a aj napriek konzumácii španielskych vín bola zima. Z dôvodu opakovanej prípravy stolov sme museli obetovať plánované školenie o vínach pre našich šikovných brigádnikov, tak sme zase v tejto oblasti trochu zmätkovali 😊. Navzdory tomu máme zo Španielskeho večera dobrý pocit a veríme, že sa nám podarilo navodiť nielen pohodovú, ale aj vďaka v jazierku plávajúcim orieškom šťastia, romantickú atmosféru 😊.
Tešíme sa na vás na vínnom festivale, ktorý sa bude konať 31.8.2024 !